Aperitiv, bautura festiva sau ingredient in cocktail-uri – acestea sunt 3 dintre modurile in care poate fi consumat Prosecco.

In acest articol iti povestim despre originile Prosecco si despre cum il poti servi.

Ce este Prosecco?

Prosecco este un vin spumant obtinut exclusiv din strugurii albi Glera cultivati in regiunile Veneto si Friuli din nordul Italiei.

Un spumant potrivit oricarei ocazii, Prosecco se remarca prin notele sale racoritoare de fructe si flori.
 

Care este diferenta intre Prosecco si sampanie?

Desi comparate deseori, intre Prosecco si sampanie exista mai multe diferente.
Acestea se refera in principal la soiurile de struguri din care sunt produse, precum si la metoda de fabricatie.

Astfel, pentru obtinerea sampaniei se foloseste metoda Champénoise in care a doua fermentare a bauturii are loc in sticlele in care a fost imbuteliata sampania.

Prosecco insa este fabricat prin metoda Charmat. Acest lucru inseamna ca a doua fermentare – cea care produce bulele de dioxid de carbon – are loc intr-un rezervor din sticla ori din otel inoxidabil inainte ca bautura sa fie filtrata si imbuteliata.
 

Ce gust are Prosecco?

Prosecco este sec, are un gust racoros si lejer, o aciditate medie spre mare si o personalitate fructata. Nuantele predominante sunt cele de lamaie si alte citrice, alaturi de arome de fructe verzi cum ar fi merele, perele si gutuile.
 

Dulceata Prosecco-ului este determinata de cantitatea de zahar continuta.

Astfel, Prosecco Brut est sec, cu mai putin de 12 grame zahar per litru, varianta Extra Dry are intre 12 si 17 grame zahar pe litru, Dry Prosecco contine 17-32 grame zahar in fiecare litru, in timp ce varianta Demi-Sec, cea mai dulce, are intre 32 si 50 grame zahar per litru.
 

Tipuri de Prosecco

Principalele tipuri de Prosecco sunt determinate de nivelul de carbonatare.

Cea mai intalnita varianta de Prosecco este „Spumante”, care are peste 3 bari presiune atmosferica, in timp ce „Frizzante”, o versiune mai lejera, are intre 1 si 2,5 bari. Pentru comparatie, vinurile spumante obtinute prin metoda traditionala au de obicei intre 5 si 6 bari presiune atmosferica.
Un alt tip de Prosecco este „Tranquillo”, care nu are bule si care se gaseste foarte rar in afara nordului Italiei.
 

Cum se serveste Prosecco?

Este recomandat ca Prosecco sa fie pus la rece cu 30-45 de minute inainte de servire. Temperatura ideala de servire este de 6-8°C. Dopul se scoate cu mana, prin rotirea usoara a sticlei. Nu este recomandata agitarea sticlei inainte de indepartarea dopului.

Prosecco poate fi servit ca aperitiv la brunch sau mese principale. El poate fi folosit si ca ingredient in cocktail-uri ca Spritz, Mimosa, Bellini sau Rossini.
 
In ceea ce priveste asocierea cu mancarea, Prosecco poate insoti o salata de fructe sau pepene galben invelit in prosciutto. Pentru un contrast dulce-sarat sau dulce-picant, Prosecco poate fi combinat cu fructe uscate si mezeluri, carnuri uscate la rece, precum si cu un platou picant.

Pentru un Prosecco de calitate superioara, ce poate fi livrat la tine acasa, viziteaza magazinul online de bauturi.

3 thoughts on “Originile Prosecco si cum se serveste

  1. Este evident ca autorul are o buna intelegere a subiectului si a reusit sa transmita aceasta informatie intr-un mod clar si accesibil. Recomand acest articol tuturor celor interesati de acest domeniu.

  2. Am fost impresionat de profunzimea analizei prezentate in acest articol. Autorul a acoperit toate aspectele importante si a oferit argumente solide pentru fiecare punct de vedere expus.

  3. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit multe informatii noi despre subiectul tratat. Ma bucur ca am descoperit acest site, cu siguranta voi reveni pentru mai multe articole de calitate.

Comments are closed.