Din ce in ce mai multi oameni spun ca nu se simt fericiti in relatiile sau in casniciile lor. Conform unui studiu, 6 din 10 persoane, in momentul in care erau intrebate daca se simt multumite de relatiile lor spuneau ca nu.Precum oricare aspect al vietii, atunci cand normele traditionale se destabilizeaza, ceva nou trebuie sa le ia locul. In cazul relatiilor, un nou trend aparut este cel al Relatiilor Lucide si in opinia mea, sunt unele dintre cele mai frumoase lucruri la care putem spera.

Problema cu relatiile traditionale

„A lucra” pentru salvarea relatiei
De prea multe ori, din cauza faptului ca relatiile traditionale sunt formate pentru gratificarea personala, ceea ce le face sa mearga este faptul ca se lucreaza la ele. Aceasta munca ce trebuie indeplinita este de obicei o problema ce se rezuma la schimbarea unuia dintre partenerii din relatie pentru a-i fi pe plac celuilalt.

In timp, ne pierdem certitudinea asupra identitatii personale din cauza a ceea ce a trebuit sa devenim pentru a mentine relatia. Asa ca realizati toate aceste schimbari pentru a face relatia sa functioneze, numai ca sa aflati ca odata ce v-ati stabilit intr-o relatie, ati devenit o persoana complet diferita de-a lungul procesului – cineva in care nu v-ati fi dorit sa va transformati.

Accentul pe confort
In relatiile traditionale ne facem atat de multe griji pentru a ne multumi partenerii incat tindem sa ne omitem propriile nevoi. Acest lucru include totul de la visurile in viata pana la fantezii sexuale. Simtim ca nu ne putem exprima sentimentele, dorintele si aspiratiile de frica judecatii pertenerului.

Acelasi lucru poate fi spus si despre exprimarea trecutului, a temerilor si a intelegerii. Cu totii am fost raniti la un moment dat si cu totii am dat de momente mai dificile. Compromisurile pe care de multe ori trebuie sa le facem pentru a mentine o relatie traditionala implica si compromisuri personale.

Axarea pe rezultat
Relatiile traditionale au tendinta de a se misca intr-o directie perceputa. S-a facut un tel din a ajunge la proverbialul nivelul urmator. La abordarea relatiei ca si cum ati avea o destinatie in cap, ce faceti cand ajungeti acolo? Din aceasta cauza esueaza casniciile. Oamenii se straduiesc sa ajunga intr-un punct in care sa se casatoareasca si odata ce au ajuns acolo, nu prea mai e mare lucru de facut.

Mentinerea unei relatii „lucide”?
Intr-o relatie lucida, focusul este pe dezvoltarea fizica, mentala si spirituala. Trebuie sa lasati deoparte conceptul de zona de confort. Oamenii cred ca o relatie ar trebui sa fie doar lapte si miere iar la primul semn de probleme, presupun in mod automat ca ceva teribil e pe cale sa se intample.

Dezvoltarea nu este un proces usor dar atunci cand sunt doi oameni dedicati, devine un efort de echipa in loc de un chin constant pentru a te descoperi pe tine insuti. Trebuie sa va eliberati de gandirea ca exprimarea a ceea ce sunteti va pune relatia in pericol din pricina judecatii partenerilor. Scopul unei relatii lucide este sa va exprimati personalitatea si dorintele. Intr-o astfel de relatie, iubirea nu este destinatia finala ci doar un combustibil pentru intreaga calatorie.

Din moment ce vor fi doua persoane cu simtul comun ca avanseaza si incearca sa ofere 100% din ceea ce au, vor reusi sa descopere iubirea prin cai pe care nici nu le cunosteau.