12 lucruri uimitoare despre Marte ce va vor face sa iubiti Planeta Rosie si mai mult

Trebuie sa citesti si

Nu mai mergem acolo odata? De-a lungul deceniilor, omenirea a reusit sa trimita zeci de probe si sateliti pe Marte. Aceste navete spatiale curajoase au transmis inapoi imagini captivante, au inspirat productia filmelor precum The Martian si i-au dat ideea lui Elon Musk sa colonizeze planeta rosie.Dar cat de multe cunoasteti despre vecinul de vis-a-vis al Pamantului?

Desi oamenii nu au reusit inca sa ajunga acolo si inca exista numeroase mistere de rezolvat, oamenii de stiinta au putut aduna destule informatii despre Marte.

De la aspectul suprafetei, impreuna cu cele mai impresionante privelisti si pana la prezenta unui ocean stravechi (cu tsunami!), cititi in continuare pentru a afla cele 12 fapte incredibile pe care probabil nu le stiati despre Marte.

1. Suprafata
Marte are aproape la fel de multa suprafata precum pamantul Terrei – neluand in considerare procentul de 71 din suprafata Terrei unde este acoperita cu apa.

2. Temperatura
Temperatura medie la suprafata planetei Marte este de -63˚C, cu 77˚C mai rece decat cea de pe Pamant.

3. Atmosfera
Atmosfera martiana este de 61 de ori mai subtire decat cea a Pamantului si este formata aproape in intregime din dioxid de carbon, care de altfel formeaza doar 0.04% din atmosfera Pamantului.

4. Canioane
Valles Marineris este de aproape 5 ori mai adanca, de aproape 4 ori mai lunga si de aproape 20 de ori mai lata decat Marele Canion.

5. Oceane stravechi
Si Marte a avut oceane odata dar insumarea lor ne-ar rezulta doar 1.5% din toata apa de pe Pamant.

6. Oaze
Daca extraterestrii ar exista pe Marte, ar putea trai in bazine de tip oaza. Aceste balti ar fi putut deveni medii propice pentru viata, precum sunt pe Pamant.

7. Tsunami
Oceanele de pe Marte aveau tsunami precum cele de pe Pamant. Cele mai inalte au ajuns la 122 m, doar cu putin mai mici decat London Eye.

8. Calote de gheata
La fel ca Pamantul, Marte are calote de gheata la poli. Calota nordica este de pana la 3.2 km in adancime si acopera o arie doar cu putin mai mare decat intinderea statului Texas.

9. Vulcani
Olympus Mons este mai mult decat dublu in inaltime decat Mauna Loa din Hawaii.

10. Frecventa lansarilor de rachete
Misiunile pe Marte au devenit din ce in ce mai rare – dupa 23 de lansari in anii 60’ si 70’, am lansat doar 10 in decursul noului mileniu (pana acum).

11. Misiuni
Este destul de greu sa ajungi pe Marte: Aproape o treime din misiunile lansate au esuat.

12. Date notabile
Marcati-va data in calendare – Noul An Martian va fi pe 23 Martie, 2019.

Mai multe articole

Ultimele articole