10 obiceiuri toxice pe care trebuie sa le eviti

Trebuie sa citesti si

„Daca o fac des, nu e o greseala; pur si simplu, asa se comporta.” – Dr. Steve Maraboli

Pentru fericire si succes pe termen lung, este esential sa avem suficienta constiinta de sine ca sa stim daca actiunile noastre ne afecteaza viata in mod negativ. Comportamentul toxic, daca se repeta suficient de des, poate provoca daune ireparabile vietii.In afara de faptul ca ne afecteaza vietile in mod negativ, comportamentele sau obiceiurile toxice pot afecta oameni nevinovati, inclusiv pe cei care ne iubesc si carora le pasa de noi. Trebuie sa avem vointa si curajul de a ne auto-corecta acest comportament toxic pana nu este prea tarziu.

Comportamentul si obiceiurile de natura toxica, asa cum vom vedea in continuare, sunt adesea auto-induse. Aspectul pozitiv al acestora este ca avem luciditatea de a intelege acest comportament daunator.

Ca atare, avem ocazia de a face ceva in acest sens. Discutam aici despre 10 obiceiuri toxice comune pe care trebuie sa le eviti (sau sa le indrepti). In acest fel, vei da mai mult sens vietii tale, in timp ce scapi de „bagajul de stres” suplimentar pe care il porti cu tine peste tot.

10 obiceiuri toxice pe care trebuie sa le eviti:

1. Invidia fata de ceilalti

Invidia fata de o alta persoana ne priveaza de capacitatea de a fi recunoscatori (si anume „a socoti avantajele”). Aceasta nu este numai o mentalitate imatura, ci este si una inutila si neproductiva.

Unii dintre noi considera ca termenul „competitivitate” are o cu totul alta dinamica. E bine (chiar benefic) sa fii competitiv in mediul corect. Invidiindu-i pe ceilalti – in orice mod sau forma – fara a lua masuri pentru a ne imbunatati situatia existenta este o slabiciune personala.

2. Luarea lucrurilor prea personal

Fapt este ca traim intr-o lume care este adesea cruda si neiertatoare. Este un adevar pe care majoritatea dintre noi il eludam: ceea ce altii ne spun sau ne fac este o reflectare corecta asupra lor, nu asupra noastra.

Oamenii iau lucrurile prea personal, la un nivel toxic. Asta se intampla cand ei cred ca altii sunt „in pozitia de atac,” iar ei sunt tinta.
Ceea ce ne aduce la…

3. Victimizarea

Plangandu-ne tot timpul dam adesea intr-un sentiment de victimizare. Aceasta viziune de victima poate face ravagii in diverse aspecte ale vietii noastre: munca, relatii, si conceptul de „sine”, printre acestea cand facem un efort sa oprim lamentatiile in timp ce refuzam sa ne vedem ca pe niste victime ale imprejurarilor, ne redobandim un sentiment al puterii. Cu acest sentiment, ne dam seama de capacitatea noastra innascuta de a depasi orice situatie.

4. Trecerea peste durere si pierdere

Renuntand – la orice fel de emotie sau pierdere – este una dintre cele mai grele lectii ale vietii. Desi a renunta la ceva poate fi foarte dificil; este adesea cel mai sanatos pas inainte, pentru ca ne eliberam incet de gandurile si emotiile negative de care ne-am agatat atata vreme.

5. Gandire negativa obsesiva

Citeste continuarea articolului aici: 10 obiceiuri toxice pe care trebuie sa le eviti

Mai multe articole

Ultimele articole